Helena Ihala

Helena Ihala on dramaturgi ja työnohjaaja, joka on kehittänyt organisaatiodramaturgisen työotteen työelämän ja organisaatioiden kehittämiseen. Hän yhdistää systeemiajattelua dramaturgian peruskäsitteisiin ja käyttää draaman rikasta traditiota (Shakepeare, Tšehov, Beckett) kompleksisten ilmiöiden ymmärtämiseen. Taustalla on Helenan pitkä kokemus dramaturgina ja ohjaajana Tv- ja Radioteatterissa.

Organisaatiodramaturgia ammentaa teatterin juurilta antiikin Kreikassa, jossa Sofokleen kaltaiset näytelmäkirjailijat saivat kaupunkivaltion jäsenet ajattelemaan hätiköityjen päätösten kohtalokkaita seurauksia. Draaman keskeiset elementit (dialogi, katharsis, mimesis) tähtäävät kaikki yhteisöllisen tietoisuuden lisäämiseen. Organisaatiodramaturginen työskentely auttaa ymmärtämään, millaisessa draamasysteemissä organisaatio elää ja se mahdollistaa siten  uudenlaisen oppimisen organisaatiossa. Organisaatiodramaturginen työote soveltuu sekä organisaatiossa vallitsevien tilanteiden ja ilmiöiden tunnistamiseen että organisaation uudistamiseen.

“Tarvitsemme yhä enemmän draaman, taiteen ja myyttien kykyä tunnistaa yhteiskunnassa ja organisaatioissa ilmeneviä syviä ja kompleksisia prosesseja ja taitoa hyödyntää niiden energiaa. Organisaation kehittäminen on dramaturgista työtä.”

Helena toimii yksilöiden ja ryhmien työnohjaajana ja järjestää koulutuksia ja työpajoja organisaatiodramaturgiasta kehittämistyön ammattilaisille, työnohjaajille, esimiehille ja johtajille.

Katso myös poimintoja Helenan urallaan saamista kritiikeistä tästä.

Yhteystiedot

puh. 044 3507 144
helena.ihala@gmail.com