Ohjelman ytimessä on systeemisen ajattelutavan ja työtapojen syventäminen oman kehittämiskäytännön ympäristössä. Ohjelma tarjoaa siten henkilökohtaisen paikan systeemisenä ammattilaisena kasvulle. Ohjelmassa opiskellaan systeemien näkemiseen liittyviä työtapoja, kompleksisen systeemin dynamiikan ymmärtämiseen liittyvää ajattelua sekä asiakkaan oppimista ja adaptaatiota edistävän prosessin ohjaamisen taitoa.
Kenelle
Tarkoitus ja tavoitteet
Mitä ohjelmasta saa
Työtavat ja oppiminen
Jaksojen sisällöt:
Jakso 1. (26.-27.2.2025, lähitapaaminen Helsinki)
Systeemiset kysymykset aikamme haasteena (1 päivä, klo 10-17)
Systeemisen ajattelutavan omaksuminen (2. päivä, klo 9-15.30)
Jakso 2. (17.3.2025 etätoteutus Zoomissa, klo 12-16)
Kuinka nähdä systeemejä?
Jakso 3. (14.4.2025 etätoteutus Zoomissa, klo 12-16)
Kuinka ymmärtää systeemien dynamiikkaa?
Jakso 4. (12.5.2025 etätoteutus Zoomissa, klo 12-16)
Kuinka edistää systeemin kykyä sovittautua muuttuviin toimintaympäristöihin?
Jakso 5. (9.-10.6.2025, lähitapaaminen Helsinki)
Systeemisen kehittämisen kokonaisuus (1. päivä klo 10-17)
Systeeminen identiteetti omassa kehittämiskäytännössä (2. päivä klo 9-15.30)
Myönnetään nyt ihan suoraan, että maailmankaikkeus on luonteeltaan huonosti ennakoitava. Se on epälineaarinen, turbulentti ja kaoottinen. Se on dynaaminen. Se on jatkuvassa muutoksen tilassa jostakin jonnekin muualle, se ei hakeudu matemaattisesti kauniiseen tasapainoon. Se organisoi itse itseään ja kehittyy kaiken aikaa. Se synnyttää moninaisuutta, ei yhdenmukaisuutta. Juuri tämä tekee maailmasta kiinnostavan ja kauniin, ja juuri tämän ansiosta universumi toimii.
– Donella H. Meadows
Kaikki ongelmat juontuvat erosta, joka on tosielämän systeemien toiminnan ja käsityksiemme välillä siitä, miten ne toimivat.
– Gregory Bateson
Organisaatiot elävät maailmanlaajuisesti levittäytyvien muutosten verkostoissa. Kehittäjinä kaipaamme kykyä ymmärtää asioiden jatkuvaa muuttumista samalla kun huomaamme asioiden ennakoinnin olevan yhä sumeampaa. Olennaiseksi perushaasteeksi muodostuu yllätyksellisyyden ja monitulkintaisuuden kohtaaminen kehittämisprosesseissa.
Tässä ohjelmassa tutustumme systeemisen ajattelun hyödyntämiseen näissä kehittämisprosesseissa. Hyvä systeemiajattelija ei ole koskaan pelkkä teoreetikko tai käytännön toimija. Hän pyrkii käymään jatkuvaa vuoropuhelua oman ajattelun ja todellisuuden tapahtumien välillä. Siksi ohjelman rakenne perustuu systeemisten mallien soveltamiseen jokaisen osallistujan arkeen. Soveltamalla saadaan näkyviin miten kaikki systeemimallit pyrkivät hahmottamaan asioita aina jostakin tarpeesta ja näkökulmasta käsin. Malli ei ole todellisuus, mutta se voi olla kehittämistyössä hyödyllinen, kun sen rajoituksia ymmärtää.
Kouluttajina Jukka-Pekka Heikkilä ja Risto Puutio.
Ohjelman oppikirjana Heikkilä & Puutio: Systeeminen konsultointi – ajattelumalleja ja työtapoja (Metanoia Instituutti, 2024). Oppikirja sisältyy koulutukseen.
Hinta: 2600 € + alv.
Tiedustelut: jukka-pekka.heikkila@metanoiainstituutti.fi (040 565 1439) ja risto.puutio@metanoiainstituutti.fi (0400 545 519)