Liminaalitila – konsultaatiotyön alkupiste ja tarkoitus

Risto Puutio kirjoitti 16.11.2013:

Organisaatiokonsulttien kouliintumispolulla 14.-16. marraskuuta pohdittiin organisaatioiden siirtymiä ja siirtymätilojen kysymyksiä niin organisaation jäsenten kuin konsultinkin kannalta. Olimme tutkimassa dynamiikkaa, jonka keskellä moni suomalainen organisaatio on juuri nyt, myös me itse. Valtakunnallisesti merkittävä siirtymien aalto on tuloillaan,  aluillaan ja myös meneillään perheyritysten sukupolvenvaihdoksissa. Näiden siirtymien hallinta on valtakunnallisesti merkittävä haaste, kuten Matti Vanhanen Hesarin vieraskynässä muutamia viikkoja aiemmin kirjoitti.

Mitä siirtymät ovat konsultin kannalta? Konsultteina tulemme keskelle TILANNETTA, jossa ensimmäisenä tehtävänä on  ymmärryksen luominen: mistä kaikesta on kyse? Asiakas on keskellä SIIRTYMÄÄ, jolla ei vielä ole nimeä eikä osoitetta. Siksi asiakkaan kanssa on luotava hahmoa sille, miten konsultaatiopyynnön kysymykset liittyvät toisiinsa, mitä ongelmakohtien ympärillä tapahtuu, mitä kuormaa käyttäytyminen ja syntyneet kokemukset ilmentävät? Tähän hahmotustyöhön on kutsuttava yhteyttä ottavan asiakkaan lisäksi yhteisön muita toimijoita ja mahdollisesti myös asiakkaan verkostoa.

Siirtymätilanteen nimeäminen eli yhteinen merkityksenanto sille, mikä on muuttumassa ja miten,  voi itsessään olla riittävä konsultaatio, jonka myötä asiakkaan oma toimijuus ja kyky auttaa itseään elpyy. Usein siirtymän nimeäminen on konsultaation alkupiste, josta siirtymä- eli LIMINAALITILAN rakentamistyö alkaa.

Liminaalitila on asiakkaalle todellinen siirtymävaihe, jossa jokin vanha murtuu ja  jokin uusi nousee näkyville. Se on eräänlainen rospuuttoaika, missä talvea ei enää ole, mutta uusi kasvukaan ei vielä näy, sadosta puhumattakaan. Se on kohta, jossa muutos tuntuu, mutta jossa sillä ei vielä ole jaettua merkitystä, joka antaisi energian toimia.  Siirtymälle on ominaista ennakoimattomuus ja epävarmuus, hämmennys suunnan puuttumisen tuntu.

Liminaalitilaksi voimme hahmottaa myös sen yhteistyöprosessin, joka syntyy konsultaatiotioprosessista. Konsultin tehtävänä on rakentaa keskustelupaikkoja, yhteyksiä ja kohtaamisia, joissa voidaan turvallisesti olla epävarman äärellä ja sietää kipua yhdessä. Tähän tarvitaan usein kannattelijaa ja keskustelujen ohjaajaa, jolla itsellään ei ole vakituista asemaa systeemissä. Sen sijaan hänellä kykyä ajatella, tilannetajua kysyä ja herkkyyttä kuunnella, osaamista rakentaa keskusteluja sekä kykyä sietää epämääräisyyttä ja siirtymän tuottamaa painetta.

Liminaalitiloihin yksi soveltuva työmenetelmä on Insight-ryhmä. Näissä ryhmissä keskitytään kokemusten ja mielessä olevan tunnusteluun kuuntelevassa ja arvostavassa hengessä. Insight tilanteessa suostutaan olemaan tuntemattoman äärellä ja leikkimään mielikuvilla. Samalla insight auttaa tunnustelemaan erilaisia hahmottotuksia. Joskus esiin nousee vertauskuva, jonka kautta puhe saa uuden suunnan ja uudet merkitykset mahdollistuvat. Insight on yhteistä herkistymistä koetulle ja mielen etsimistä eletylle ja elettäväksi tulevalle. Tätä menetelmää käytämme polulla säännöllisesti.

Siirtymien teema on ensi syksynä pidettävän Organisaatiodynamiikan ja konsultaatiotyön konferenssin teema. Suomalainen työelämä tarvitsee tilaa ajatella ja jäsentää siirtymiä, joiden keskellä se on. Me olemme luomassa tätä foorumia. Haluaisitko tulla mukaamme luomaan tätä tapahtumaa?

Siirtymätilassa uusi kuorituu vähitellen esille

0 kommenttia

Kirjoita kommentti

Haluatko liittyä keskusteluun?
Kommentoi vapaasti!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *