Kalle Siira

Työyhteisöjen konfliktit nähdään usein psykologisina ongelmina. Konfliktin keskiössä on hankalia tyyppejä, erikoisia persoonia, kenties jopa persoonallisuushäiriöitä tai narsismia. Kun konflikti nähdään ihmisen sisäisenä ominaisuutena, tulee organisaation johtamisesta palapeliä, jossa ongelmatyypit laitetaan ruotuun, usein esimiehen auktoriteetin avulla tai virallisia valitusmenettelyjä käyttäen.

Kalle Siira ottaa esityksessään etäisyyttä konfliktinhallinnan perinteisiin malleihin ja tarjoaa vaihtoehdoksi vuorovaikutuksellisen kehystyksen näkökulmaa. Esityksessä pureudutaan alun perin kriisineuvotteluihin (esim. panttivankineuvottelut) kehitettyyn FIRE-malliin, jonka mukaan konflikteja voidaan käsitellä rakentavasti ja tehokkaasti, olivatpa persoonat minkälaisia tahansa.

Konfliktin keskiöön nousevat erityisesti osapuolten kasvot, tunteet ja suhde; oikeassa oleminen on puolestaan varmin tapa epäonnistumiseen.

FIRE – Onnistu vaikeissa keskusteluissa työpajassa tarkastellaan vuorovaikutuksellisen kehystyksen näkökulmaa käytännön tilanteissa. Työpajan tarkoituksena on antaa osallistujille työkaluja ja malleja konflikteihin valmistautumiseen ja konfliktikeskustelujen käymiseen.

kalle_web

 

Kalle Siira, VTT, MA, on strategisen viestinnän, konfliktinhallinnan ja neuvottelutaidon asiantuntija ja Constra Group Oy:n toimitusjohtaja. Hän on valmentanut lukuisia suomalaisorganisaatioita ja niiden henkilöstöä hankalissa keskusteluissa, neuvotteluissa, esiintymistilanteissa ja median kohtaamisissa. Kallen vuonna 2013 valmistunut väitöskirja käsitteli organisaatioiden konfliktinhallintaa viestinnän ja kompleksisuusteorian näkökulmista. Kalle on täydentänyt oppejaan mm. Harvardin Neuvotteluinstituutissa ja on Floridan korkeimman oikeuden sertifioima sovittelija. Hän on toiminut aiemmin myös uutisankkurin, -reportterin ja -päällikön rooleissa MTV3:lla.

Väitöskirjan kansi_suuri