Suuret siirtymät

Case: Kuningas Lear, Shakespeare

Kuinka hahmottaa organisaatiosiirtymiä ja kehittää omaa konsultaatio-otetta

Tapahtuman materiaalin voit ladata tästä: Ihala Organisaatiodramaturgia

Kuningas Lear (1608) on perhedraama ja valtanäytelmä, kertomus myrskyisästä sukupolvisiirtymästä valtakunnassa ja sen johtajan matkasta omaan sisimpäänsä. Tässä tragediassa muutos tapahtuu murtuman kautta, mutta näytelmä kertoo myös muunlaisen siirtymän mahdollisuudesta.

Konsultaatiotyön pohdintaan siirtymissä ja murroksissa johdattelevat Learin monet neuvonantajat, jotka edustavat vaihtoehtoisia ajattelutapoja muutoksen keskellä.

Workshop-päivän tarkoituksena on kuunnella omien kokemusten ja näytelmän herättämien ajatusten kautta tämän ajan organisaatioiden ja yhteiskunnan muutoksien ja murroksien ääniä ja konsultin rooleja näissä siirtymissä. Perheyrityksissä konsultti kohtaa Learin tavoin,
perhesuhteiden maailman, isän ja äidin suhteet lapsiinsa sekä sisarusten suhteet toisiinsa. Perheen sisäiset jännitteet liittyvät osaksi laajempaa yrityksen kokonaisuutta ja haastavat konsulttia kohtaamaan myös niiden vaikutuksia.

Erityisesti konsultin roolin sisältämien jännitteiden tutkiminen narrin filosofian kautta voi avata konsultaatiota hedelmällisesti: miten konsultti voi tuoda toisenlaista kieltä ja mieltä organisaatioiden pirullisiin kysymyksiin ja jatkuvassa liikkeessä olevaan todellisuuteen.

Kuningas Lear johdattaa tukimaan siirtymien konsultaatiotyötä myös yleisemmin draaman näkökulmasta. Miten muuttuminen hahmottuu tragediassa ja miten komediassa, minkälaisia näkökulmia ne edustavat konsultaatioon? Näytelmä vie systeemisten kysymysten äärelle: onko kaikki vain toistoa, samaa julmaa kiertoa vai löytyykö kuvioiden toistumisen äärellä vapautta ja uuden mahdollisuutta.

Kysymme myös, mitä traagisen ja koomisen taju tässä ajassa merkitsevät ja miten ne konsultaatiossa voivat auttaa organisaatioita ja ihmisiä ymmärtämään omia mahdollisuuksiaan.

Työpaja on tarkoitettu kaikille siirtymätilanteiden konsultaatiotyöstä kiinnostuneille. Valmistautumisena suositellaan Shakespearen Kuningas Lear -näytelmän lukemista etukäteen.

Paikka: Tieteiden talo, Kirkkokatu 6, Helsinki
Aika: 13.9.2014 klo 10-15

Ilmoittautuminen

Työpajan ohjaajina toimivat:
Dramaturgi ja työnohjaaja (STOry) Helena Ihala
Organisaatiokonsultti FINOD Jukka-Pekka Heikkilä
Organisaatiokonsultti FINOD Rauno Lehtonen

[wpsocialite]

0 kommenttia

Kirjoita kommentti

Haluatko liittyä keskusteluun?
Kommentoi vapaasti!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *